Συνολικές προβολές σελίδας

Ιστορία

 


 

Πελίας και Ιάσονας








 Ο Φρίξος, η Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας


Στον Ορχομενό της Βοιωτίας ζούσε ο βασιλιάς Αθάμας και η γυναίκα του η Νεφέλη.

Απέκτησαν δύο παιδιά , την Έλλη και τον Φρίξο.




Μετά από μερικά χρόνια η Νεφέλη πέθανε και ο Αθάμας παντρεύτηκε την Ινώ.





Η Ινώ που μισούσε τα δύο παιδιά, προσπαθούσε να απαλλαγεί από αυτά , χωρίς να την αντιληφθούν.

Κάλεσε τις γυναίκες του Ορχομενού και τις έπεισε ότι το μυστικό για τη καλύτερη σοδειά, ήταν να δώσουν στους άντρες τους να σπείρουν ψημένο σιτάρι.

Την επόμενη χρονιά οι κάτοικοι του Ορχομενού πεινούσαν γιατί το ψημένο σιτάρι δεν έδωσε καρπούς.

Ο Βασιλιάς έστειλε ανθρώπους στο μαντείο των Δελφών να μάθουν την αιτία της συμφοράς.

Η Ινώ πλήρωσε τον απεσταλμένο του Αθάμαντα για να πει ψέματα στο βασιλιά.

Ο ψεύτικος χρησμός έλεγε ότι ο βασιλιάς θα πρέπει να θυσιάσει τον γιο του Φρίξο στον ιερό βωμό του Δία αν θέλει να ξαναφυτρώσει στη γη του σιτάρι.

Ο Αθάμας αποφάσισε να θυσιάσει το παιδί του για το καλό του βασιλείου του.

Όταν όμως έβαλε τον Φρίξο πάνω στο βωμό η Νεφέλη έστειλε ένα χρυσόμαλλο κριάρι, που πήρε τον Φρίξο και την Έλλη πάνω στη ράχη του και τους πήγε μακριά στην Ανατολή.

Το κριάρι πέταξε ψηλά, πέρασε πάνω από το Αιγαίο..Προχώρησε ανατολικά, περνώντας όμως απο τη στενή θάλασσα ανάμεσα στη Θράκη και στην Μικρά Ασία η Έλλη ζαλίστηκε κι έπεσε.











Η θάλασσα αυτή ονομάστηκε Ελλήσποντος.




Ο Φρίξος συνέχισε το ταξίδι του , φτάνοντας στην Κολχίδα, θυσίασε το κριάρι στον Δία και χάρισε το δέρμα του στον βασιλιά της Κολχίδας, τον Αιήτη.


Ο Αιήτης το κρέμασε σε μία βελανιδιά , στο δάσος του θεού Άρη και έβαλε έναν ακοίμητο δράκο να το φυλάει.

 

Ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα

Αφού ο Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο , οργάνωσε με τους υπόλοιπους Αθηναίους την φυγή τους από την Κρήτη. Άνοιξαν τρύπες στα καράβια του Μίνωα, ώστε να μην μπορούν να τους ακολουθήσουν, (ήταν σίγουροι ότι ο Μίνωας δε θα τους άφηνε ατιμώρητους) και το ίδιο κιόλας βράδυ, έφυγαν για την Αθήνα παίρνοντας μαζί τους και την Αριάδνη.


 Ταξίδευαν χαρούμενοι για τη νίκη τους κι ευχαριστημένοι γιατί είχαν αποφύγει όλους τους κινδύνους . Άραξαν τα καράβια των Αθηναίων σε μία ακρογιαλιά της Νάξου για να ξεκουραστούν.

Σην Νάξο ο θεός Διόνυσος συνάντησε την Αριάδνη και την πήρε για γυναίκα του.Ο Θησέας αναγκάστηκε να συνεχίσει το ταξίδι του χωρίς την Αριάδνη. 

 

Εν τω μεταξύ ο βασιλιάς Αιγέας περίμενε καθημερινά τον ερχομό του γιου του, κοιτάζοντας συνέχεια τη θάλασσα από το Σούνιο, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα φανεί το καράβι.


Το καράβι μία μέρα φάνηκε στον ορίζοντα,αλλά ο Αιγέας λυπήθηκε με την εμφάνισή του, καθώς είδε μαύρα πανιά .

 Ο  Θησέας είχε ξεχάσει την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα του , ότι θα άλλαζε τα μαύρα πανιά αν επέστρεφε ζωντανός. Ο Αιγέας δεν άντεξε στην σκέψη ότι έχασε τον γιο του, έπεσε από τον βράχο στη θάλασσα και πνίγηκε. Από τότε η θάλασσα πήρε το όνομά του και ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος.

 Ο  Θησέας έγινε βασιλιάς της Αθήνας και βασίλεψε  με σοφία και δικαιοσύνη. Παντρεύτηκε την αδερφή της Αριάδνης, την Φαίδρα. 'Οταν κάποια στιγμή γνώρισε την απόρριψη από τους Αθηναίους, τους καταράστηκε κι έφυγε πικραμένος για να εγκατασταθεί στο νησί της Σκύρου, όπου είχε πατρικά κτήματα.

 Τον υποδέχτηκε στο νησί ο βασιλιάς Λυκομήδης και του πρότεινε να τον οδηγήσει στα κτήματά του . Ο Θησέας πιστεύοντας τον  τον ακολούθησε, αγνοώντας τις  προθέσεις του. Ο Λυκομήδης τον έσπρωξε από ένα γκρεμό και τον σκότωσε.



 
Ο  Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο

Λίγα χρόνια πριν φτάσει ο Θησέας στην Αθήνα, ο βασιλιάς Αιγέας είχε καθιερώσει κάποιες γιορτές προς τιμήν της Αθηνάς
( Παναθήναια)
 Σε αυτήν την γιορτή είχε διακριθεί ο γιος  του Μίνωα, Ανδρόγεως. Ο Αιγέας του ζήτησε να σκοτώσει τον ταύρο του Μίνωα (άθλος του Ηρακλή) γιατί προκαλούσε πολλές καταστροφές ,καθώς τριγυρνούσε ελεύθερος  στον Μαραθώνα της Αττικής. Απέτυχε να σκοτώσει τον ταύρο και έχασε και τη ζωή του. *
Ο Μίνωας μετά τον χαμό του γιου του πολιόρκησε την Αθήνα, πολέμησε με τους Αθηναίους   και τους επέβαλε φόρο. Κάθε χρόνο επτά νέοι και επτά νέες από την Αθήνα θα στέλνονταν στην Κρήτη, για να τους φάει ο Μινώταυρος.
Ο Μινώταυρος ήταν ένα τέρας με κεφάλι ταύρου και ανθρώπινο σώμα. Ζούσε κλεισμένος στο λαβύρινθο, κάτω από το παλάτι του Μίνωα, το σχέδιο του  κατασκεύασε ο αθηναίος Δαίδαλος.

 Όταν ο Θησέας έφτασε  στην Αθήνα οι Αθηναίοι ετοιμάζονταν να στείλουν για άλλη μία φορά τον φόρο, στον Μίνωα. Ο Θησέας, παρά τις αντιρρήσεις  του πατέρα του, θέλησε να πάει με τους υπόλοιπους νέους στην Κρήτη. Όταν  ο Αιγέας κατάλαβε ότι δεν μπορεί να τον μεταπείσει του ζήτησε επιστρέφοντας αν έχουν σκοτώσει τον Μινώταυρο  να αλλάξουν το χρώμα των πανιών του καραβιού , να βάλουν άσπρα (από μαύρα).
Φτάνοντας  ο Θησέας στην Κρήτη , γνώρισε την Αριάδνη, την κόρη του Μίνωα,. Η Αριάδνη τον συμπάθησε , του έδωσε ένα κουβάρι νήμα, τον μίτο και τον συμβούλεψε να  δέσει την άκρη του στην είσοδο του λαβύρινθου  και να το ξετυλίγει.
Ο Θησέας μπήκε πρώτος στο λαβύρινθο, πάλεψε με τον Μινώταυρο και το νίκησε. Βγήκε μαζεύοντας το νήμα , ενώ τον υποδέχτηκαν με χαρά οι νέοι και οι νέες της Αθήνας.

*Μετά την αποτυχία του Ανδρόγεω ο γιος του Αιγέα, Θησέας, ανάλαβε την επικίνδυνη αποστολή.

Κατόρθωσε να αιχμαλωτίσει τον ταύρο χωρίς τη χρήση όπλων και τον περιέφερε σύμφωνα με τον Πλούταρχο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Τελικά τον θυσίασε στο δελφίνιο Απόλλωνα. 

6, Ο Κέρβερος του 'Αδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων 

 

Ο Ευρυσθέας αποφάσισε να στείλει τον Ηρακλή στον Κάτω κόσμο όταν είδε ότι ήταν ανίκητος. Ζήτησε  να του φέρει  τον Κέρβερο ,από τις Πύλες του Άδη.(ακρωτήρι Ταίναρος)

 

Ο Κέρβερος ήταν φύλακας του Άδη . Φρόντιζε να μην βγει κάποιος νεκρός και να μην μπει κάποιος ζωντανός στον Κάτω κόσμο.
 Παρουσιάζεται με τη μορφή σκύλου συνήθως με τρία κεφάλια και με ουρά που καταλήγει σε κεφάλι δράκου. Αλλού εμφανίζεται σαν σκύλος με πόδια λιονταριού, ουρά ερπετού ή με φίδια σε όλο του το σώμα.

 

Ο Ηρακλής αφού έφτασε στον Άδη παρακάλεσε τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη να του δώσουν τον Κέρβερο ,για να τον δει ο Ευρυσθέας. Αυτοί συμπόνεσαν τον Ηρακλή και του  τον έδωσαν μετά την υπόσχεσή του ότι θα τον επέστρεφε. Ο Ευρυσθέας μόλις τον είδε κρύφτηκε στο πιθάρι και του ζήτησε να τον επιστρέψει.
.


 Ο κήπος των Εσπερίδων 

Πέρα από τη γη του Ωκεανού, στον κήπο των Εσπερίδων υπήρχε ένα δέντρο που έβγαζε χρυσούς καρπούς.
Το δέντρο αυτό ήταν το γαμήλιο δώρο της Γης στο Δία και στην Ήρα. Η Ήρα τα είχε φυτέψει τον κήπο των θεών στη χώρα του Άτλαντα και τα πρόσεχαν οι Νύμφες Εσπερίδες και ένας δράκος που δεν άφηνε κανένα να πλησιάσει.Ο Άτλαντας βρισκόταν έξω από τον κήπο και κρατούσε τον ουρανό.

 

Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να πάει στον κήπο των Εσπερίδων και να του φέρει τρία μήλα από αυτόν. Ο δρόμος ήταν μακρινός και ο Ηρακλής στην πορεία του πέρασε από πολλές περιπέτειες και πολλά μέρη.
 Πέρασε και από τον Καύκασο. Εκεί βρήκε τον Προμηθέα που ήταν δεμένος και τον ελευθέρωσε από τα δεσμά του Δία.

Ο Προμηθέας για να ευχαριστήσει τον Άτλαντα του έδειξε τον δρόμο για τον Κήπο των Εσπερίδων και τον συμβούλεψε να στείλει τον Άτλαντα , να πάρει τα μήλα των Εσπερίδων. 
Ακούγοντας τη συμβουλή του Προμηθέα, έπεισε τον Άτλαντα να πάει να φέρει τα χρυσά μήλα ο ίδιος από τον Κήπο των Θεών. Ο Ηρακλής κράτησε τον ουρανό στη ράχη του με τη βοήθεια της Αθηνάς.

Ο Άτλαντας με τη βοήθεια των Εσπερίδων έδωσαν ένα μαγικό ποτό στο δράκο, τον κοίμισαν και πήραν τα χρυσά μήλα.
Ο 'Ατλαντας ζήτησε να  πάει ο ίδιος τα μήλα στον Ευρυσθέα, ο Ηρακλης που δεν ήταν μόνο γενναίος αλλά ήταν κι έξυπνος, είπε στον Άτλαντα ότι δέχεται και του ζήτησε να κρατήσει για λίγο τον Ουρανό, ώστε να βάλει ένα μαξιλάρι στη ράχη του. 

Με μία γρήγορη κίνηση έδωσε στον Άτλαντα τον Ουρανό κι έφυγε για τις Μυκήνες.

 

Όταν πήγε τα μήλα στον Ευρυσθέα, αυτός τα χάρισε στον ήρωα , ενώ εκείνος με τη σειρά του τα έδωσε στην Αθηνά, η οποία τα επέστρεψε στον Κήπο των Θεών.
Ο Ηρακλής ήταν πια ελεύθερος να συνεχίσει τη ζωή του έχοντας πάντα σαν οδηγό του , το καλό τον ανθρώπων, ακολουθώντας το δρόμο της Αρετής.  


 

 

 

 

5. Ο Ηρακλής πιάνει τον ταύρο του Μίνωα

 Ο Μίνωας είχε υποσχεθεί στον Ποσειδώνα, ότι θα του θυσίαζε οτιδήποτε έβγαινε από την θάλασσα. Ο Ποσειδώνας του έστειλε τον ταύρο. Όταν τον είδε ο Μίνωας ενθουσιάστηκε και θυσίασε έναν άλλο ταύρο.

Ο Ποσειδώνας θύμωσε και τρέλανε τον ταύρο. Ο ταύρος έβγαζε φωτιές και προκαλούσε καταστροφές
 Ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να φέρει τον ταύρο στις Μυκήνες με την ελπίδα ότι δεν θα τα κατάφερνε. Ο Ηρακλής ωστόσο κατάφερε να πιάσει τον ταύρο, τον αιχμαλώτισε σε ένα δίχτυ και τον μετέφερε στις Μυκήνες.
Τον παρέδωσε στον Ευρυσθέα. Εκείνος τον ελευθέρωσε. Αργότερα θα τον σκοτώσει ο Θησέας.

Τα άλογα του Διομήδη

 Μετά την Κρήτη ο Ευρυσθένης έστειλε τον Ηρακλή στη Θράκη. Στη Θράκη ζούσε ο βασιλιάς Διομήδης, γιος του θεού Άρη. Ο Διομήδης είχε τέσσερα άλογα που τρέφονταν με ανθρώπινες σάρκες. Ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να τα αιχμαλωτίσει.

Ο Ηρακλής κατάφερε να αιχμαλωτίσει τα άλογα του Διομήδη, να νικήσει τον λαό του, τους  Βίστονες, να  πιάσει αιχμάλωτο τον Διομήδη και να τον ρίξει τα άλογά του να τον κατασπαράξουν.

Ο Ευρυσθέας αφιέρωσε τα άλογα στη θεά Ήρα. Καθώς αυτά  ανέβαιναν στον Όλυμπο, τα κατασπάραξαν τα άγρια  θηρία.

Ο Ηρακλής παίρνει τη ζώνη της Ιππολύτης

Μετά από τον άθλο με τα άλογα του Διομήδη ακολούθησε , ένα ταξίδι ακόμη πιο μακρινό. Ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή ,στον Εύξεινο Πόντο , στη χώρα των Αμαζόνων. Οι Αμαζόνες ήταν  λαός κυνηγών και πολεμιστριών που κατάγονταν από το θεό Άρη. Ήταν φιλοπόλεμες, έξυπνες και ξακουστές στο τόξο και στη ιππασία. Ο Ευρυσθέας είχε ζητήσει να πάρει ο Ηρακλής τη ζώνη της βασίλισσας τους, της  Ιππολύτης.

Ο Γηρυόνης  ήταν ένα τέρας με τρία σώματα από  τη μέση και πάνω. Είχε βόδια και είχε αναθέσει  να του τα φυλάνε , ο Ευρυτίωνα και τον Όρθο. Τόσο ο Όρθος, όσο και ο Ευρυτίωνας βρήκαν τραγικό θάνατο από το ρόπαλο του Ηρακλή και στον Όρθο, που είχε δυο κεφάλια και ουρά φιδιού. Τόσο ο Όρθος, όσο και ο Ευρυτίωνας βρήκαν τραγικό θάνατο από το ρόπαλο του Ηρακλή.

                                                                                                                


 

4.Το ελάφι με τα χρυσά κερατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες και οι στάβλοι του Αυγεία

Ο τρίτος άθλος που ζητήθηκε στον Ηρακλή από τον Ευρυσθέα, ήταν να του φέρει στις Μυκήνες ζωντανό το ιερό ελάφι της ΄Αρτεμης.







Το ελάφι της Άρτεμης ζούσε στο Κερύνειο όρος , στα σύνορα Αχαϊας και Αρκαδίας. Είχε χρυσά κέρατα, χάλκινες οπλές και έτρεχε πολύ γρήγορα.

Ο Ηρακλής όταν κατόρθωσε να βρει το ελάφι θαμπώθηκε από τη λάμψη που ακτινοβολούσε από τα χρυσά κέρατά του και εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητά του. Το ελάφι έτρεχε γρήγορα σαν αστραπή . Έναν ολόκληρο χρόνο το κυνηγούσε χωρίς να μπορεί να το πιάσει, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα κουραστεί κι έτσι θα τα καταφέρει.





Κάποια στιγμή το ελάφι θέλησε να περάσει από τον ποταμό Λάδωνα απέναντι. Το ελάφι δεν ήταν το ίδιο γρήγορο στο νερό όπως στο δάσος .Ο Ηρακλής το έπιασε από τα χρυσά κέρατα, το έδεσε και το πήρε στους ώμους του, με σκοπό να το πάει στις Μυκήνες , στον Ευρυσθέα.





Ξαφνικά μπροστά του παρουσιάστηκε η ΄Αρτεμη, ρωτώντας του τι είχε κάνει στο ελάφι της.

Ο Ηρακλής της εξήγησε για ποιο λόγο έπρεπε να το δείξει στον Ευρυσθέα και της υποσχεθηκε ότι θα το επιστρέψει. Έτσι κι έγινε.

 
Μετά από το ελάφι με τα χρυσά κέρατα ανατέθηκε στον Ηρακλή να εξολοθρεύσει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ήταν ανθρωποφάγα πουλιά με χάλκινα ράμφη , νυχιά και φτερά που ζούσαν στη Στυμφαλία λίμνη στο νομό Κορίνθου.Εκεί είχαν καταφύγει , όταν διώχθηκαν από τους λύκους στον Ορχομενό της Αρκαδίας. 

Η βλάστηση στη Στυμφαλία λίμνη ήταν πυκνή και ήταν πολύ δύσκολο για τον Ηρακλή να τις βρει.Η θεά Αθηνά που ήθελε να τον βοηθήσει του έδωσε τα χάλκινα κρόταλα , φτιαγμένα από τον Θεό Ήφαιστο .

Ο Ηρακλής τα κροτάλισε από ένα ύψωμα δίπλα στη λίμνη . Τα πουλιά ξεσηκώθηκαν τρομαγμένα και ο Ηρακλής ,τα εξολόθρευσε με τα βέλη του.

 Ο επόμενος άθλος που ζητήθηκε από τον Ηρακλή, ήταν να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία. Ο Αυγείας ήταν γιος του θεού Ήλιου και βασιλιάς των Ηλείων. Είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του πολλά ζώα (βόδια και πρόβατα). Οι στάβλοι όμως που  ζούσαν τα ζώα  δεν προλάβαιναν να καθαριστούν και είχαν συκεντρωθεί ακαθαρσίες πολλών ετών. Ο Ηρακλής παρουσιάστηκε στον Αυγεία, αποκρύπτοντάς του ότι έχει εντολή να καθαρίσει τους στάβλους και του ζήτησε το 1/10 του κοπαδιού αν κατάφερνε να καθαρίσει σε μία μέρα  τους στάβλους. 
Ο Αυγείας δέχτηκε και μάρτυρας της συμφωνίας ήταν ο γιος του ο Φιλέας.
Ο Ηρακλής καθάρισε την κοπριά σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά τα νερά του Πηνειού  και του Αλφειού προς τους στάβλους. Τα νερά των δύο αυτών ποταμών  παρέσυραν όλη την κοπριά.


Ο Αυγείας αρνήθηκε να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει. Ο Ηρακλής μάζεψε στρατό  και νίκησε τον Αυγεία. Μετά από τη νίκη του και για να θυμούνται όλοι το γεγονός καθιέρωσε κοντά στον ποταμό Αλφειό, να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια αγώνες προς τιμή του πατέρα του ,του Δία. ΄Ηταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και χάρισε στους νικητές κλαδί αγριελιάς.
Το μέρος αυτό ονομάστηκε Ολυμπία.
Ο Ηρακλής πίστευε ότι η συγκέντρωση αυτή θα βοηθούσε τους 'Ελληνες να γίνουν όλοι φίλοι μεταξύ τους, αφού όταν γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σταματούσαν οι εχθροπραξίες. 
 

Η Λερναία Ύδρα και ο κάπρος του Ερύμανθου

 Ο Ευρυσθέας όταν συνήλθε από το φόβο για τη λεοντή του Ηρακλή βγήκε από το πιθάρι του και τον έστειλε να  κάνει το δεύτερο άθλο του.  Στη λίμνη Λέρνη της Αργολίδας ζούσε ένα φοβερό νερόφιδο .
 ΄Ηταν ένα μυθικό τέρας , καρπός της Έχιδνας και του Τυφώνα Από το στόμα του τέρατος έβγαινε φωτιά και κατάκαιγε ζώα , φυτά αλλά και ανθρώπους που πλησίαζαν στη λίμνη. Οι άνθρωποι της περιοχής ήταν απελπισμένοι . Αυτό το τέρας διέταξε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή να σκοτώσει.
Ο Ηρακλής χωρίς φόβο  πήγε στη λίμνη με τον ανιψιό του τον Ιόλαο .Όταν η Λερναία Ύδρα βγήκε από τη φωλιά της, της επιτεθηκε με ένα δρεπάνι και της έκοψε το ένα κεφάλι. Μόλις όμως έκοβε ενα κεφάλι , φύτρωναν δύο στη θέση του. Τότε φώναξε τον Ιόλαο να καίει την πληγή, κάθε φορά που αυτός θα κόβει ένα κεφάλι.'Ετσι σταμάτησαν να βγαίνουν καινούρια κεφάλια.  Ο Ηρακλής έκοψε και έκαψε τα οκτώ κεφάλια, αλλά το τελευταίο ήταν αθάνατο.Αφού το έκοψε , το έθαψε βαθιά στη γ η και το σκέπασε με μία τεράστια πέτρα. Κατόπιν βούτηξε τα βέλη του στο σώμα της Λερναίας Υδρας κι έγιναν θανατηφόρα. 
Μετά από αυτό ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να του φέρει ζωντανό από το βουνό Ερύμανθο της Αρκαδίας ένα αγριογούρουνο , το οποίο έκανε μεγάλες καταστροφές και σκότωνε  ζώα και ανθρώπους, 
Ο Ευρυσθέας τρόμαξε και κρύφτηκε στο πιθάρι όταν έιδε τον κάπρο.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

                                     


Το λιοντάρι της Νεμέας
Μετά τον χρησμό της Πυθίας, ο Ηρακλής  με τον ξάδερφό του, τον Ιόλαο εγκατέλειψε τη Θήβα κι έφυγε για τις Μυκήνες. Εκεί θα έβρισκε τον ξάδερφό  του τον Ευρυσθέα, το βασιλιά των Μυκηνών, και θα τον υπηρετούσε. Ο Ευρυσθέας, ανέθεσε τον Ηρακλή  να κάνει 12 άθλους, 12 δύσκολα κατορθώματα.Μόνο αν ο Ηρακλής κατάφερνε να κάνει τους άθλους θα συγχωρούνταν για το έγκλημα που είχε διαπράξει.




Εκείνη την εποχή ζούσε στη Νεμέα ένα φοβερό λιοντάρι, το οποίο το είχε μεγαλώσει η Ήρα .Ζούσε σε μία σπηλιά με δύο εισόδους και είχε τόσο σκληρό δέρμα  που σιδερένια βέλη δεν το περνούσαν. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν απελπισμένοι , δεν μπορούσαν να βγουν στην εξοχή. Το λιοντάρι κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα. 
Ο Ηρακλής περνώντας από το δάσος  έκοψε μία αγριελιά κι έφτιαξε ένα ρόπαλο.







Φτάνοντας στη φωλιά του λιονταριού, το χτύπησε πρώτα με τα βέλη του. Οταν αυτό επιτέθηκε  στον Ηρακλή, αυτός το χτύπησε με το ρόπαλο. Το λιοντάρι πονεμένο μπήκε στη φωλιά του ,ενώ ο Ηρακλής έκλεισε τη μία είσοδο και μπήκε απο την άλλη. Μία ώρα κράτησε  η πάλη του Ηρακλή με το λιοντάρι. Τέλος το σκότωσε τυλίγοντας τα χέρια του ,γύρω από τον λαιμό του.



  Μετά πήρε τη λεοντή (το δέρμα του λιονταριού), τη φόρεσε κι επέστρεψε στις Μυκήνες. ΟΕυρυσθέας όταν τον αντίκρισε φοβήθηκε τόσο πολύ που διέταξε να του φτιάξουν ένα χάλκινο πιθάρι , για να κρύβεται  όταν κινδυνεύει.    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Οι άθλοι του Ηρακλή                                                                                                                           




Ενότητα 2

Ο Ηρακλής


Την εποχή των μύθων ,που οι άνθρωποι ζούσαν με το κυνήγι και ντύνονταν με το δέρμα των ζώων, όταν τρόμαζαν ακόμη από τους κεραυνούς και τις καταιγίδες και τις απέδιδαν στη δύναμη και στην οργή των Θεών,γεννήθηκε στη φαντασία των ανθρώπων ο ήρωας Ηρακλής.
Ο μεγαλύτερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, ήταν πολύ δυνατός, δίκαιος , καλόκαρδος και βοηθός των ανθρώπων. Τα κατορθώματά του ( άθλοι) έμειναν αξέχαστα για πάντα.



Κεφ. 1      Η γέννηση του Ηρακλή
Μητέρα του Ηρακλή ήταν η Αλκμήνη, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών, Ηλεκτρύωνα και  γυναίκα του Αμφιτρύωνα.
 Η Αλκμήνη και ο Αμφιτρύωνας αναγκάστηκαν να φύγουν από τις Μυκήνες και να εγκατασταθούν στη Θήβα. ΄Οταν κάποτε έλειπε ο Αμφιτρύωνας, ο Δίας που είχε ερωτευτεί την Αλκμήνη πήρε τη μορφή του και κοιμήθηκε μαζί της. 


Ο Δίας παραπλανεί την Αλκμήνη

Ο Αμφιτρύωνας όταν επέστρεψε κατάλαβε τι είχε συμβεί και ετοίμασε την πυρά να κάψει για τιμωρία την Αλκμήνη. Ο Δίας όμως έστειλε τη βροχή και έσβησε τη φωτιά. Τότε ο Αμφιτρύωνας  πείστηκε για τη θεία επιθυμία. 



Η Αλκμήνη στην πυρά


Υάδες

Μετά από λίγο καιρό γεννήθηκαν ο Ηρακλής (παιδί του Δία) και ο Ιφικλής (παιδί του Αμφιτρύωνα).
Η Ήρα, που ήξερε τι είχε γίνει, ζήλευε την Αλκμήνη και μισούσε τον Ηρακλή. Ο Δίας έστειλε τον Ερμή να φέρει τον Ηρακλή στον Όλυμπο.


 Ήθελε να πιει ο Ηρακλής γάλα από το στήθος της Ήρας ,για να γίνει ανίκητος. Όταν η Ήρα ξύπνησε και αντιλήφτηκε ότι το μωρό που θήλαζε ήταν ο Ηρακλής, τραβήχτηκε απότομα. Από το γάλα που χύθηκε στον ουρανό δημιουργήθηκε ο Γαλαξίας και τα χιλιάδες αστέρια.
 ΄Οταν τα μωρά ήταν οχτώ μηνών , η Ήρα που ήθελε να εκδικηθεί , έστειλε στο δωμάτιό τους, δύο φίδια  να τα πνίξουν.  Μόλις τα φίδια πλησίασαν την κούνια τους, ο Δίας έστειλε φως και τα  μωρά ξύπνησαν. Ο Ιφικλής έβαλε τα κλάματα ,ενώ ο Ηρακλής  άρπαξε  τα φίδια από το λαιμό και τα έπνιξε. Τότε όλοι κατάλαβαν τη θεϊκή καταγωγή του.

Όταν ο Ηρακλής μεγάλωσε παντρεύτηκε τη Μεγάρα, κόρη του βασιλιά της Θήβας και απέκτησαν μαζί παιδιά. Κυβερνούσε την πόλη της Θήβας , σαν βασιλιάς και ζούσε ευτισμένος με την οικογένειά του. Δεν μπορούσε όμως να ξεφυγει από την οργή και το θυμό της Ήρας, που κάποια μέρα τον τρέλανε και έκανε κακό στην οικογένειά του νομίζοντας ότι είναι εχθροί του.  Όταν συνήλθε πήγε στο Μαντείο των Δελφών , για να ρωτήσει τον Απόλλωνα , τι έπρεπε να κάνει για να τον συγχωρήσουν οι θεοί.

Η Πυθία του είπε ότι θα έπρεπε να γυρίσει στις Μυκήνες και να υπηρετήσει τον ξάδερφό του Ευρυσθέα , που βασίλευε εκεί. Μετά θα επέστρεφε αθάνατος στον Όλυμπο.

Βλέπω σε βίντεο




ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

  •            Συμπληρώνω την ακροστοιχίδα του Ηρακλή 
1. Θεά του Ολύμπου, γυναίκα του Δία.
2. Μητέρα  των θεών.
3.Ονομάζονται _ _ _ _ _ τα κατορθώματα του Ηρακλή.
4. Έτσι ονομάζονταν ο πατέρας του Δία.
5. Μητέρα του Ηρακλή. 
6. Θεός της φωτιάς και των μετάλλων.
7. Ένα από τα σύμβολα του Δία.

   Η _  _
   Ρ  _ _                                                             
   Α _ _ _ _
   Κ _ _ _ _ _
_ Λ _ _ _ _ _
   Η  _ _ _ _ _ _ _
   Σ  _ _ _ _ _ _

  •          Συμπληρώνω τα κενά: 
Ο Ηρακλής ήταν γιος του _______ και της _________________.
Όταν ο θεός _______ τον πήγε στον ______________ να θηλάσει από τη θεά _________, δημιουργήθηκςε από το γάλα της θεάς ο ________________.

Η ________, τον ζήλευε .Όταν ήταν μικρός έστειλε 2 ________ να πνίξουν αυτόν και τον αδερφό του, τον _________


Όταν μεγάλωσε παντρεύτηκε την ____________________ και έγινε βασιλιάς της ____________.
Για να εξιλεωθεί από το έγκλημα που έκανε όταν τρελάθηκε η ____________ , ιέρεια στο Μαντείο των Δελφών του είπε ότι έπρεπε να υπηρετήσει τον ξάδερφό του τον __________________











ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ

 Ο Γεώργιος ο Α΄-ο Χαρίλαος  Τρικούπης



                  http://www.scribd.com/doc/216012392/%CE%97-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%91-%CE%BF-%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82-%CE%A4%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82                             

Φύλλο εργασίας
Η βασιλεία του Γεωργίου του Α- ο Χαρίλαος Τρικούπης

Το ______ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Ελλάδας ο________________.
    Οι Άγγλοι _____________________________________
                                        
Ο Γεώργιος βασίλεψε για  _______________ χρόνια.
Το 1864 ψηφίστηκε __________________________________________.
Το πολίτευμα έγινε ___________________________________
Ενσωματώθηκε η ____________________________________
και ο νομός ___________.
 Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα……………………….........................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
Σημαντική ήταν και η συμβολή του ................................................

                                                           
 Ο ……………………  ήταν        

...........................................
...........................................
..........................................                                                                :


 Σημαντικά έργα 
.......................................
......................................
.....................................

               
Ωστόσο το _________ ο ………………………… κηρύσσει ………………


Και δέχεται…………………………………………………………………




 Η βασιλεία του Όθωνα -ο Ιωάννης Κωλέττης




http://www.scribd.com/doc/215324244/%CE%97-%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%9F%CE%98%CE%A9%CE%9D%CE%91-%CE%9F-%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3-%CE%9A%CE%A9%CE%9B%CE%95%CE%A4%CE%A4%CE%97%CE%A3





ΦΥΛΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ – Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ

Μετά το θάνατο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας ,του ____________________ οι Μεγάλες  Δυνάμεις __________________,, ___________________, ________________
Εγγυήθηκαν ________________, _____________________, _______________________ .
Έστειλαν με το αξίωμα του βασιλιά τον ______________ πρίγκιπα _______________.
Επειδή ήταν ανήλικος  για δύο χρόνια κυβέρνηση η _____________________________.
Μία από τις πρώτες ενέργειες του βασιλιά ήταν η μεταφορά της πρωτεύουσας από το __________________ στην _______________________.
Το ελληνικό κράτος χωρίστηκε σε _________________, ________________________ και __________________________.
Ιδρύθηκαν σχολεία: ________________, ___________________, _____________________,
___________________- ακόμη και ___________________________________.
Η Εκκλησία ανακηρύχτηκε _______________________.
Ωστόσο επικρατούσε δυσαρέσκεια γιατί τα εθνικά κτήματα ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 γίνεται μία επαναστατική κίνηση που έχει ως στόχο ______________________. Με αρχηγούς τον ______________________________
____________________________________________________________________
 Εκείνη την εποχή άρχισε να διαδίδεται η «Μεγάλη Ιδέα_____________________________-
 












 

OI ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
http://www.scribd.com/doc/207429010/%CE%9F%CE%99-%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%9D%CE%95%CE%A3-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%AA%CE%A3%CE%9A%CE%91%CE%9A%CE%97



H ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

http://www.scribd.com/doc/206788117/%CE%97-%CE%94%CE%95%CE%A5%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%97-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A1%CE%9A%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%9C%CE%95%CE%A3%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%A5-%CE%9F-%CE%94%CE%99%CE%9F%CE%9D%CE%A5%CE%A3%CE%99%CE%9F%CE%A3-%CE%A3%CE%9F%CE%9B%CE%A9%CE%9C%CE%9F%CE%A3



Ποιος ήταν ο Κιουταχής;


            Ο Κιουταχής ήταν Οθωμανός στρατηγός . (1780-1839)
                         Γεννήθηκε στην Γεωργία και ήταν γιος ορθόδοξου ιερέα. Αιχμαλωτίστηκε                σε μικρή ηλικία και  οδηγήθηκε στο σαράι της Κωνσταντινούπολης.
            Εκτέλεσε πολλές διπλωματικές αποστολές, διορίστηκε κυβερνήτης της Κιουτάχειας  και από εκεί πήρε το προσωνύμιο Κιουταχής. ΄Ηταν επικεφαλής του στρατού εναντίον του Αλή πασά. Διορίστηκε πασάς στα Τρίκαλα. Αφού νίκησε τους Έλληνες στη μάχη του Πέτα έγινε «σερασκέρης» της Ρούμελης. Το 1823 κατέλαβε τη Στερεά Ελλάδα και αργότερα προχώρησε στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Μετά τη σθεναρή αντίσταση των πολιορκημένων αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του Ιμπραήμ. Επόμενος στόχος του ήταν η Αθήνα, της οποίας την παράδοση πέτυχε τον Μάιο του 1827. Μετά από αυτές τις επιτυχίες ανέλαβε σερασκέρης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και πήρε τον τίτλο του Μεγάλου Βεζύρη.
            Όταν το 1832 στράφηκε εναντίον του Ιμπραήμ εισβάλλοντας στη Συρία,  ηττήθηκε και αιχμαλωτίστηκε μαζί με 60000 στρατιώτες. Απελευθερώθηκε μετά από την παρέμβαση των Ρώσων και την καταβολή πλούσιων ανταλλαγμάτων.
            Πέθανε το 1839 από εγκεφαλίτιδα.