Συνολικές προβολές σελίδας

Διάφορα

Οι τρεις Ιεράρχες 

 






28η Οκτωβρίου 
 

Ο ελληνοϊταλικός  πόλεμος κηρύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς , απάντησε  ΟΧΙ στον Ιταλό πρεσβευτή , Εμανουέλε Γκράτσι .Ανέκοψε έτσι την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο .  Μετά την άρνηση του τελεσίγραφου άρχισε η στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν από καιρό τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.  Μετά από τον τορπιλισμό του ελληνικού καταδρομικού Έλλη , στις 15 Αυγούστου του 1940 από το ιταλικό υποβρύχιο Delfino,  γνώριζαν ότι θα ήταν θέμα λίγων μηνών  η έναρξη του πολέμου

Ο Ελληνοϊταλικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση .Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι Έλληνες είχαν καταλάβει  αρκετά εδάφη της  Βορείου Ηπείρου.





Γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά του 1940 , στο αλβανικο μέτωπο.



Από τις 6 Απριλίου του 1940 που έγινε η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα δεν μιλάμε πλέον για ελληνοϊταλικό πόλεμο , αλλά για Ελληνο-ιταλο-αλβανο-γερμανο-βουλγαρικό πόλεμο.  Ο ελληνικός στρατός υποχώρησε και στις 20 Απριλίου ακολούθησε η συνθηκολόγηση.







Μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας ξεκινάει η Κατοχή στην Ελλάδα μέχρι την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων τον Οκτώβριο του 1944.
Η κατοχή έφερε τεράστια  δεινά στον ελληνικ΄λαό και ανυπολόγιστες καταστροφές.









 











Ποια ήταν όμως τα αποτελέσματα του Β΄Παγκοσμίου πολέμου;
Οι ανθρώπινες απώλειες   έφτασαν τα 50. 000.000, ενώ τεράστιος ήταν ο αριθμός των αμάχων.  Οι Έλληνες  που χάθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο ήταν 500.000 περίπου.
 Μεγάλες ήταν οι ανθρώπινες μάζες προσφύγων, που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να αποφύγουν την αγριότητα του πολέμου. Η Ευρώπη ήταν ένας σωρός από ερείπια. Η πείνα θέριζε τους λαούς  ενώ υπήρχε και ο κίνδυνος επιδημιών.
Ο πόλεμος δεν σταματούσε εκεί. Οι  θηριωδίες, οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων, οι βιασμοί και οι λεηλασίες, έγιναν από όλες τις πλευρές. Αναμφίβολα, όμως, τα πρωτεία της φρίκης πρέπει να αποδοθούν στη ναζιστική Γερμανία: τα στρατόπεδα εξόντωσης, οι θάλαμοι αερίων, τα φρικιαστικά πειράματα των ναζί «γιατρών του θανάτου» σε αιχμαλώτους, τα βασανιστήρια και οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων ως αντίποινα και η γενοκτονία των Εβραίων θα αποτελούν για πάντα σύμβολα του απόλυτου εγκλήματος σε βάρος του ανθρώπου.
 Η θηριωδία του παράλογου αυτού πολέμου και οι σφοδρές συνέπειες που ακολούθησαν τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς οργανισμού  που θα ρύθμιζε τις διαφορές μεταξύ των λαών με στόχο την αποφυγή των συγκρούσεων. Το 1945, λοιπόν, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με τη συμμετοχή πενήντα κρατών. Έδρα του οργανισμού έγινε η Νέα Υόρκη, σαν αποτέλεσμα της δύναμης που απέκτησαν οι ΗΠΑ με τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.
Σκοπός της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων  Εθνών
Σκοποί του ΟΗΕ αποφασίστηκε να είναι η διαφύλαξη της ειρήνης, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους λαούς, η φροντίδα για τους πρόσφυγες, η προστασία του περιβάλλοντος.
(Πηγή : Βιβλίο Ιστορίας Γ΄Γυμνασίου) .